Главная » Статьи » Tibbiyot |
Qizil bodrezak mevasining sharbatini asal bilan aralashtirib, ichsangiz, jigar hastaligiga davo bo’ladi. Issiqlikdan bo’lgan jigar hastaliklariga qoqigul, bog’ va cho’l saratqisi juda foydalidir. Jigar kuchsizligini davolashda zafaron, anor doni va mayizni urug’i bilan chaynab yeyish qo’l keladi. O’zpanja o’tini suvda qaynatib, ovqatdan oldin kuniga 3-4 martadan ichsangiz, jigaringizga davo bo’ladi. Har kuni 3,5 g.zira iste’mol qilib yurilsa, jigarni mustahkamlaydi. Jigarni tozalash uchun har kuni 5 g.kungaboqar ildizining suvidan ichib yurish kerak. Tol bargi va novdalarini yoyib, ustiga yotilsa, jigar issig’ini daf qiladi. Shirin anor suvini muntazam iste’mol qilib yurilsa, jigar tozalanadi va quvvati ortadi. Muntazam shakar iste’mol qilish bilan jigarni kuchlantirish mumkin. Qoncho’p o’tining gulini yoki ildizini suvda qaynatib ozginadan ichib yursangiz, jigaringiz musaffo bo’ladi. Baliqni olovda kabob qilib yeyilsa, zaiflashgan jigarga jua foydali. Kuniga uch donadan achichiq bodomni asal qo’shib yeb yurilsa, jigar hastaliklariga davodir. Har kuni 7g.dasht sabzisi giyoxini qurutib, yanchigan choy va asalga aralshtirb ichilsa, sovuq jigarga issiqlik baxsh etadi. 15 g.qovun urug’ini yanchib yeyilsa, jigardagi tiqinlarni ochadi. Qurutni suvda ezib ichilsa (qurtob) jigar haroratini pasaytiradi. Limon suvini shakarli choyga aralashtirib ichilsa, jigarga quvvat bag’ishlaydi. Kuniga 80-100 g.shavel yeb yurilsa, jigarni mustahkamlaydi. 20g.semizo’t urug’ini yanchib, elakdan o’tkazib, shakarli suv bilan ichilsa, jigar haroratini pasaytiradi. Shirin olma sharbati va anjir jigarni quvvatli qiladi. Hom hondon pista mag’zi jigar sovuqligiga davo. Bodring va olvali jigar tiqinlarini ochadi. Oshqovoq suvda qaynatib yeyilsa, jigar haroratini pasaytiradi. 1,5-2 g.qalampirmunchoqni yanchib, yangi sog’ilgan sigir suti bilan naxorga ichilsa, jigarga quvvat beradi. Sabzi suvda qaynatib, so’ng u asalga qo’shib qonni tozalaydi va jigarga yordam beradi. Sirka va asal qo’shib yeb turilsa, jigar hastaliklariga shifo bo’ladi. Jigari hastalangan bemorlar tovuq go’shti, anor, mayiz, no’xat iste’mol qilishlari, qatiq ichib turishlari kerak. Agar jigaringiz kamquvvat bo’lsa, ravoch ildizini mayda kesib, qurutib, xavonchada yanchib shisha idishga solib qo’yingda, undan ertalab yeb tiring.
| |
Просмотров: 2313 | |
Всего комментариев: 0 | |